Mniam !
Składniki
Składniki na spód ciasta:
- paczka sucharów
- słoik Nutelli 400g
- 2 kostki twarogu
- 0,5 szkl. cukru pudru
Składniki na krem:
- 0,75l śmietany 36%
- 2 opakowania śmietanfixów(do ubicia śmietany)
Składniki na wierzch:
- wiśnie z kompotu najlepiej wydrelowane(ja daję duży słoik)
- 2 galaretki wiśniowe
Sposób przyrządzenia
Witam przepis na wyśmienite ciasto, nadaje się na każdą okazję
Paczkę sucharów zmielic, lub zawinąc w recznik kuchenny i rozbic tluczkiem do mięsa (suchary nie muszą byc miałkie, drobne grudki sprawiają wrażenie obecności orzechów, których nie ma:) ) Nutellę włożyc do gorącej wody żeby się rozpuściła. Wymieszac z sucharami i wyłożyc na blaszkę. Spód jest prawie gotowy. Teraz 2 kostki twarogu ucieramy z cukrem pudrem i wykładamy na suchary z nutellą.
Krem:
Ubijamy śmietanę 36% dodając śmietanfixy, żeby masa była bardziej gęsta i nie spływała w trakcie krojenia ciasta czy jedzenia.
Krem wykładamy na nasz spód.
Galaretki wiśniowe przyżądzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie, jeśli galaretka mocno stężała wylewamy na wisnie. Nie wylewamy płynnej galateki bo spłynie po bokach ciasta.
Ciasto wstawiamy do lodówki żeby dobrze się schlodziło.
Życzę smacznego!!!
Offline